Winobraniowe wino 2014 – będzie gruzińskie

21 Maj 2014
Dwa wina półwytrawne białe Tbilisuri i czerwone Pirosmani, pochodzące z gruzińskiej Winnicy Marani. Decyzja ta zapadła, podczas spotkania wiceprezydenta Dariusza Lesickiego z ambasadorem Gruzji Nikolozem Nikolozishvili, który wcześniej spotkał się z marszałek Elżbietą Polak i prezydentem Januszem Kubickim. Rozmowy dotyczyły nawiązania współpracy m.in. w zakresie winiarstwa.

20 maja 2014 roku w Zielonogórskiej Palmiarni organizatorzy Winobrania 2014 przy pomocy zielonogórskich winiarzy oraz grupy dziennikarzy wybrali wino, które będzie królowało podczas tegorocznych Dni Zielonej Góry (6-13 września).

Ekipa Palmiarni przygotowała piękny stół z pysznymi przekąskami. Królowały na nim m.in.: sery, pomidory z bazylią, oliwki, orzechy, carpaccio, sałatka kanapkowa na bazie suszonych w słońcu pomidorów. Kiperzy mieli do wyboru dwanaście rodzajów win.
 
- W zeszłym roku mieliśmy stoisko na Jarmarku Winobraniowym i najwięcej sprzedaliśmy wina półsłodkiego. Ale gusty są różne i zobaczymy, co będzie smakowało w tym roku... - zastanawiał się prezes zarządu winnicy Marani Vano Makhniashvill, który z pomocą prezentacji multimedialnej pokazał tereny z jakich pochodzi wino.
 
Przyglądałam się degustującym trunek winiarzom. W skupieniu nalewali do kieliszków, potem zręcznie je mieszali, wąchali, podglądali jego kolor i smakowali. Potem przyznawali punkty w skali od 1 do 5. Dwa wina półwytrawne białe Tbilisuri i czerwone Pirosmani otrzymały po 42 punkty. Wino półsłodkie Telavuri - 41.
 
- Na tegoroczne Winobranie sprowadzimy około 3,5 tysiąca butelek gruzińskiego trunku. Jego cena 25 złotych. Butelki tradycyjnie będą miały okazjonalne etykiety - poinformował degustujących prezes Centrum Biznesu Zdzisław Strach.
(ed)