Tak smakuje Winobranie

2 Wrzesień 2016
Jeśli jesteś smakoszem i uwielbiasz przednie wina, to świetnie się składa! Nasi restauratorzy już po raz trzeci zaserwują nam pyszne dania, przygotowane specjalnie na Winobranie, skomponowane do win z lubuskich winnic.

RESTAURACJA LA TULIPE NOIRE i WINNICA SAINT VINCENT
(ul. Boh. Westerplatte 32)
La Tulipe Noir zachęca do spróbowania kremu z pieczonej dyni z kokosowym mleczkiem. Szef Paweł Bobrowski przypomina, że właśnie zaczął się sezon na dynie, a te pochodzą z własnego ogródka. Z mleczkiem kokosowym ta zupka ma niepowtarzalny smak. Podobno żaden inny lokal w mieście nie podaje grillowanej ośmiornicy. Szef restauracji zdradza, że ośmiornica jest przygotowywana techniką długiego gotowania próżniowego w temperaturze 74 stopni przez siedem godzin w zamkniętym woreczku. - Mięsko pozostanie wtedy soczyste, kruche i miękkie - zapewnia kucharz.

RESTAURACJA ZBÓJNICKA GROTA i WINNICA JULIA
(ul. Chopina 9)
Mirosława Nalewa, szefowa kuchni, przygotowała specjalnie na winobraniowy tydzień kieszonkę drobiową nadziewaną kurkami z zielonogórskich lasów. Smakowicie zapowiadają się także kotleciki jagnięce wypełnione tartym oscypkiem i doprawione świeżym jałowcem. Właściciele zapewniają, że jagnięcina jest najwyższej jakości i pochodzi z Polanicy.

RESTAURACJA PALMIARNIA
(ul. Wrocławska 120)
Na tornados w formie sakiewek z polędwiczek otoczonych boczkiem zaprasza Piotr Ruszkowski, od kilku lat szefujący kuchni. Mięso zostało dwa dni wcześniej marynowane w czerwonym winie z dodatkiem ziół i czosnku, a następnie zamknięte w plastry boczku i wspólnie upieczone. Danie podawane jest z białym puree z selera, ziemniaków i pietruszki z uzupełnieniem czerwonej kapusty duszonej również w winie. Na miłośników winobraniowych smaków czeka też foie gras z konfiturą z winogron i ze świeżym szpinakiem. Nie zapomniano też o pysznej zupce, w tym wypadku francuskim kremie cebulowym na białym winie, podawanym z grzanką z parmezanem.

RESTAURACJA IL VICOLO i WINNICA JAKUBÓW
(ul. Kupiecka 70)
Paweł Mierzejewski, szef kuchni restauracji Il Vicolo wraz z drugim kucharzem - 
Krzysztofem Gaudeckim, proponują dania powstałe w oparciu o produkty regionalne. Na stołach rządzić będą m.in. sery zagrodowe z gospodarstwa Malinowa mieszczącego się na terenie Przemkowskiego Parku Krajobrazowego, mięso od Jolanty i Pawła Pazdrowskich z gospodarstwa Borowiecka Łąka oraz dziczyzna z okolicznych lasów. Jako danie główne dla koneserów delikatnego i zdrowego mięsiwa czekać będzie comber z sarny z dodatkiem jeżyn podawanych z wędzonym serem, ziemniakiem truflowym i orzechami włoskimi. Il Vicolo proponuje do tej kompozycji Traminera lub Hibernala.

RESTAURACJA ZAJAZD POCZTOWY i WINNICA NA LEŚNEJ POLANIE
(ul. Jedności 78)
Szef kuchni, Arkadiusz Sołtysiak proponuje jako pierwsze danie krem ze świeżych kurek i pieczonego kabaczka. Jako danie główne można będzie skosztować pierś z kaczki z jabłkiem i skórką pomarańczy podawaną z domowymi kluseczkami. Jako alternatywa dla dania z drobiu, na talerzu mogą pojawić się marynowane w winie policzki wołowe podawane na świeżych węgierkach z blinem gryczanym. Doznania smakowe zostaną skutecznie utrwalone m.in. przez Dornfelder’a.

RESTAURACJA ZŁOTA KACZKA i WINNICA MIŁOSZ
(ul. Batorego 5)
Restauracja zaprasza na dania kuchni kresowej i staropolskiej. Szef kuchni poleca smaczne tradycyjne zupy: żur staropolski, barszcz ukraiński i oryginalną czerninę. Jako danie główne nie mogło zabraknąć właśnie kaczki pieczonej z jabłkami. Do wyboru możemy tam posilić się wołowiną po staropolsku lub pieczoną golonką z warzywami. Nie zabraknie też w karcie cepelinów wileńskich i litewskich kakorów z nadzieniem z kaczki.

(kg)

Od redakcji. W akcji Winobraniowe Smaki biorą też udział restauracja Casa Mia w parze z winnicą Ingrid oraz Winiarnia Bachus z winnicą Cantina