Daj się zaprosić na winnicę

30 Kwiecień 2016
I to nie na jedną! W długi majowy weekend, nasze winnice otwierają szeroko podwoje! Zapraszają: Ingrid, Miłosz, Equus, Saint Vincent, Na Leśnej Polanie, Cantina, Julia. Na przystawkę tej winiarskiej uczty – majówka pełna smaków w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze.

KUKBUK zaczyna majówkę już w sobotę, 30 kwietnia. - Razem z Lubuskim Centrum Winiarstwa serdecznie zapraszamy miłośników regionalnych smaków do wspólnej, czterodniowej zabawy! – zachęcają organizatorzy.

Do centrum w Zaborze warto zaglądać codziennie, aż do wtorku, 3 maja. Każdy dzień będzie miał inny motyw przewodni. Na początek, w sobotę – Dzień KUKBUK-a i sąsiedzkie śniadanie na trawie. - Zapraszamy uczestników do przyniesienia swoich popisowych dań. Wspólnie wymienimy się przepisami i zagłosujemy na najsmaczniejszą strawę. Na zwycięzcę czekać będzie torba pełna gadżetów – zdradzają organizatorzy.

W programie także pokazy gotowania na żywo, poprowadzi je Kuba Korczak - pasjonat i poszukiwacz smaków, działacz Slow Food Polska, szef kuchni. Co nam zaserwuje? W menu zaplanowano klopsiki jagnięco-wołowe z prażonymi orzechami włoskimi, z dodatkiem miodu i chili, zielone szparagi z salsą krewetkową oraz okruchami w palonym maśle, a także szaszłyki jagnięce z sosem tzatziki, z kozim serem i miętą.

To dla łasuchów! Znajdzie się też propozycja dla tych, co dbają o urodę. – Na warsztaty kosmetyki naturalnej zapraszamy panie, które marzą o ukręceniu własnego, wymarzonego kremu – dodają organizatorzy. Część teoretyczną i praktyczną poprowadzi Monika Burakowska - miłośniczka wszystkiego, co zielone i naturalne.

Razem z Kornelią Pieniak z pracowni florystycznej Wonna Nova będziemy wyplatać wiosenne wianki. Z kolei blogerka Magda Klimczak (daretocook.pl) poprowadzi zajęcia z fotografii, na których poznamy patenty na robienie apetycznych zdjęć.

Na gości czekać będzie też jarmark regionalnych produktów i wyjątkowych, lubuskich win. Do wypożyczenia, na miejscu, leżaki, koce, gry, archiwalne magazyny KUKBUK.

To wszystko w sobotę. A co w kolejne dni? Zaplanowano m.in. naukę tańców ludowych, wypiekanie chleba, sportowe rywalizacje na świeżym powietrzu, koncerty i zwiedzanie winiarni.

Majowy weekend to także okazja, by wybrać się na pobliskie winnice. Winiarze oprowadzą nas po swoich włościach, uraczą opowieściami o uprawie winorośli, zdradzą parę tajników produkcji wina. I poczęstują swoimi wyrobami: skosztujemy wina z różnych odmian winorośli, na stół trafią naturalne produkty z winogron. Chętni będą mogli kupić sadzonki.

Zajrzyj na winnice! W sobotę, 30 kwietnia: Ingrid (Łaz), Miłosz (Łaz), Equus (Mierzęcin), Saint Vincent (Borów Wielki). W niedzielę, 1 maja: Na Leśnej Polanie (Proczki), Cantina (Mozów), Equus, Ingrid, Miłosz. We wtorek, 3 maja: Julia (Stary Kisielin), Ingrid, Cantina.

Następny weekend otwartych winnic - 4-5 czerwca.

(dsp)