Smaki winnicy z folwarku w Pszczewie

15 luty 2019
Tym razem podczas Piątku z Winnicą goście zielonogórskiej piwniczki winiarskiej poczują klimat i poznają historię oraz smaki winnicy z Pszczewa.

Przed nami kolejne spotkanie w zielonogórskiej, kameralnej piwniczce winiarskiej. Odbywają się tu w każdy piątek o godz. 19.00 w ramach cyklu Tydzień z Winnicą. Do 28 czerwca na Wzgórzu Winnym z zainteresowanymi mieszkańcami grodu Bachusa spotkają się winiarze z 21 lubuskich winnic, co tydzień z innej. Gospodarzem spotkania, zaplanowanego na 22 lutego, będzie Folwark Pszczew. Pod tą nazwą kryje się gospodarstwo agroturytyczne, położone kilkanaście kilometrów od Międzyrzecza, na obrzeżach Pszczewa, na tle Pszczewskiego Parku Krajobrazowego. Pięknie tu jak w bajce, a do tego od pięciu lat ton Folwarkowi nadają winne krzewy.

- Gospodarstwo powstało w 2008 r. i od tego czasu cały czas się rozwija. Powstało na bazie dawnej, historycznej letniej rezydencji biskupiej. Żeby nawiązać do jej tradycji, w 2014 r. na tyłach budynku odrestaurowanej starej gorzelni została założona winnica. Na początku niewielka, bo rosło na niej zaledwie 700 krzaków winorośli, dziś na powierzchni 5 hektarów jest ich tu 25 tysięcy – opowiada Piotr Stefanowski, kierownik tutejszego winnego projektu i (jak sam o sobie mówi) pasjonat winiarstwa.

Istnienie winnicy w Pszczewie zawdzięczamy więc poznańskim biskupom, którzy jako pierwsi kilka wieków temu winne krzewy sprowadzili na Ziemię Międzyrzecką oraz Żanecie i Łukaszowi Robak, obecnym właścicielom gospodarstwa, którzy postanowili do tej dawnej winiarskiej tradycji nawiązać. I tak w 2014 r. wzdłuż jednego z tutejszych gospodarczych budynków, a potem między nim i pobliskim stawem, zasadzono pierwsze odmiany deserowe słodkiej arkadii i muscat blue, te same, które rosły w Pszczewie 170 lat temu. Pierwsze winobranie odbyło się rok później. Dziś wizytówką winnicy są odmiany winnych krzewów: regent, cabernet cortis solaris i rieslig. Smaki, które z nich powstają, za tydzień będą przedmiotem degustacji w piwniczce winiarskiej. Podczas Piątku z Winnicą dostępnej tylko dla tych, którzy zapłacą bilet wstępu (10 zł od osoby).

Prowadzeniem winnicy w Folwarku Pszczew oraz enelogicznym nadzorem zajmują się Maciej Tadeusz i Piotr Stefanowski.

- To od Macieja Tadeusza, właściciela winnicy Katarzyna w Grodzisku Wielkopolskim, uczyłem się wszystkiego o nasadzeniach – mówi P. Stefanowski. Obaj panowie wciąż zgłębiają wiedzę o uprawie winorośli i produkcji wina podczas szkoleń organizowanych przez stowarzyszenia winiarskie. I prawdopodobnie obaj przyjadą za tydzień do zielonogórskiej piwniczki winiarskiej, by opowiedzieć o winnicy w Pszczewie.

(el)

Na Piątek z Winnicą zaprasza winnica Folwark Pszczew.

Spotkanie odbędzie się za tydzień, 22 lutego o godz. 19.00. Natomiast dziś (15 lutego) gospodarzem piwniczki jest winnica Bachusowe Pole. Piwniczka winiarska jest czynna przez cały tydzień w godzinach 14-21.